dinsdag 22 maart 2016

Slaap zacht, Johnny Idaho door Auke Hulst

1984 herbeleefd

Slaap zacht, Johnny Idaho is het nieuwste boek van Auke Hulst. Het vertelt het verhaal van drie verschillende personages op een fictief futuristisch eiland; een tiener, een zakenman en een wetenschapster. Ook al geeft het soms de impressie van een ‘fantasy’ boek, het is zeker de label literatuur waardig.

Toen ik aan het boek begon was ik eerlijk gezegd vooral verward. Je wordt een nieuwe wereld ingegooid zonder enige uitleg. Hulst begint plekken en gadgets bij namen te noemen, waar je nog nooit van hebt gehoord. Upside, Downside, asimo, weblenzen, het Oog, om er maar een paar te noemen. Om het nog lastiger te maken volg je niet één, maar drie hoofdpersonen.

De reden waarom ik dan toch door bleef lezen, is de schrijfstijl die Hulst gebruikt. De zinnen zijn kort en duidelijk terwijl hij bovendien gebruik maakt van beeldspraak. In tegenstelling tot vele andere schrijvers draait Hust er niet omheen, maar verduidelijkt de beeldspraak zijn intentie juist. Dit zie ik graag in moderne literatuur, omdat dit mij het meest aanspreekt.

Ondanks de verwarring die Hulst creëert, wordt naarmate het midden van het boek duidelijk dat het eigenlijk bijzonder knap in elkaar zit. In het begin is de lezer maar zijn ook de drie hoofdpersonen nog zoekende, daarna komt er een duidelijk omslagpunt. Op een zeker moment in de roman beginnen ze allen een doel te krijgen. Dit is ook het punt dat de onderlinge relaties tussen hen duidelijk gemaakt wordt aan de lezer, zonder al te veel weg te geven natuurlijk.

Auke Hulst heeft niet zomaar een sciencefiction roman geschreven met een paar coole gadgets en een onopgelost mysterie, hij heeft een paar belangrijke actuele vraagstukken in zijn roman verwerkt.

De technologie in de wereld die Hulst gecreëerd heeft, heeft  veel macht. Alles over de inwoners van de Archipel is bekend aan de overheid. Waar trekken we; als maatschappij, de streep? Met de komst van de persoonlijke ov en de AH bonuskaart komen we al erg dicht bij de realiteit van deze fictieve wereld.  

Overigens leven wij in een maatschappij waarin de kloof tussen arm en rijk steeds maar groter wordt. De rijken proberen zichzelf constant boven de armen te plaatsen, waardoor ze een gevoel van superioriteit ontwikkelen. In Slaap zacht, Johnny Idaho gaan ze zelfs zover als het leven op de markt aanbieden voor een klein selectief groepje. De zakenman wil persoonlijk kiezen met wie hij de aardbol wil bewandelen. Maar helaas is dit niet zo in deze roman, want er is al een farmaceutisch bedrijf dat een kankerpil ontwikkelt die alleen bestemd is voor de rijken.

Een ander punt wat eerst voor verwarring zorgde, is het gebrek aan een tijdsindicatie. Je hebt geen idee of dit verhaal zich in de toekomst, het verleden of nu afspeelt. Maar dat is eigenlijk ook de kracht achter het verhaal. Hulst probeert duidelijk te maken dat dit zich ieder moment in de nabije toekomst kan afspelen. Alle ‘futuristische’ gadgets zijn immers al op de markt gebracht of in proces van ontwikkeling. Niemand kijkt meer op als hij een drone voorbij ziet vliegen op events. Zelfs de asimo’s in de roman zijn ook niets nieuws: Honda is al bezig met de design en productie van robots als hulp in huis.

Persoonlijk vond ik Slaap zacht, Johnny Idaho een geweldig boek. Graag zie ik andere Nederlandse schrijvers een voorbeeld nemen aan Hulst.  De schrijfstijl, het plot en de thema’s maken samen dit boek een uitstekend voorbeeld van hedendaagse literatuur. 
En vergeet niet, we hebben zoveel bereikt met behulp van technologie. Maar het biedt anderen ook mogelijkheden jou privacy te schenden. Hoeveel informatie geef jij weg?

Recensies:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten