zondag 13 maart 2016

Roxy van Esther Gerritsen

Het boek Roxy gaat over de gelijknamige hoofdpersoon, wiens dertig-jaar-oudere man omkomt bij een auto-ongeluk. Roxy blijft koel onder dit nieuws, zeker wanneer zij erachter komt dat haar man al maandenlang vreemdging.
Roxy’s familie en kennissen ondersteunen haar, alhoewel dit niet nodig is. Haar ouders trekken bij haar in om de leegte op te vullen en de oppas van Roxy’s dochter doet extra haar best.
Roxy besluit dat het goed zou zijn om op vakantie te gaan met de oppas en secretaresse van haar overleden man. Er wordt tijdens de reis spanning opgebouwd, tot aan het einde de bom barst. Via flashbacks kom je dingen te weten over Roxy’s moeilijke jeugd en relatie met haar man.
Op een nacht, wanneer Roxy het gevoel heeft dat iedereen zich tegen haar heeft gekeerd, draait ze door. Ze doodt schapen en vraagt haar vader om haar op te komen halen uit Frankrijk. Wanneer haar vader arriveert, besluit Roxy om terug te gaan naar haar dochter. Het verhaal heeft een open einde.

Waar wij vooral naar hebben gekeken toen wij dit boeken gingen beoordelen, zijn de volgende criteria:
v  De opbouw van het verhaal
v  Het gebruik van spanning om de lezer te prikkelen
v  De diepgang van het verhaal en van de personages
v  De woordkeuze in het verhaal
v  De personages van het verhaal
v  De schrijfstijl van het boek
Deze hebben wij gekozen omdat wij vinden dat deze punten van belang zijn voor een goed en interessant boek. Hiernaast is het ook belangrijk dat niet steeds dezelfde woorden werden gebruikt en dat het verhaal goed te volgen is. Ook houden wij van een zekere mate van spanning, en die mag dus niet missen.

Roxy is een boek met een duidelijke opbouw en een prettige schrijfstijl. Esther Gerritsen laat veel open voor interpretatie, wat goed past bij het personage Roxy en dit boek. De droge dialogen en recht-toe-recht-aan woordkeuze zorgen ervoor dat het boek goed past bij de persoonlijkheid van Roxy, die vaak afstandelijk overkomt en de werkelijkheid liever niet onder ogen ziet.

Gerritsen heeft in Roxy gekozen om het gefocust te houden op de hoofdpersoon, waar je dan ook veel over te weten komt. Hoewel ze diep in gaat op de hoofdpersoon, laat ze sommige delen achterwege, zoals de aard van haar relatie met haar man. Zo blijft het verhaal dus gecentreerd rond één duidelijke hoofdpersoon, waardoor de lezer zich gemakkelijk kan inleven in die persoon.

Helaas is Roxy niet de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2015 geworden, het heeft wel een grote kans gemaakt en zat ook nog bij een van de laatste genomineerden. In veel van de positiviteit van het juryrapport konden wij ons compleet terug vinden, vooral ook in de gemengde gevoelens waar je na het boek mee achtergelaten zou worden zoals in het rapport beschreven staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten